7 Mart 2007 Çarşamba

Yusufeli´ye Baraj Tepkisi


26 Şubat 2007 Tarihli, Ortadoğu gazetesi'ndeki haber metni:

Yusufeli´ye Baraj Tepkisi

TÜRKİYE'nin debisi en yüksek, en hızlı akan ve en uzun nehirlerinden Çoruh üzerinde yapılması planlanan 10 barajdan biri olan Yusufeli Barajı, yöre insanının, çevrecilerin ve akademisyenlerin tepkilerini çekmeye devam ediyor. Baraj nedeniyle 7 bin insan göçedecek. Dün Ankara'da biraraya gelen tüm Türkiye'deki Artvin ve Yusufeli dernekleri, Yusufeli'ne baraj istemediklerini açıkladılar

Ilısu Barajı'nın yanı sıra Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde yapılacak Yusufeli Barajı da hukuki süreç nedeniyle tıkandı.

Danıştay, Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde yapımı planlanan Yusufeli ilçesini köyleriyle birlikte sular altında bırakacak 'Yusufeli Barajı ve HES (hidroelektrik santralı) projesi'ne vize vermedi. Ancak bundan sonra yaşananlar ise bir muammaya döndü. Hükümet geri adım atmamakta kararlı. Dün Ankara'da biraraya gelen tüm Türkiye'deki Artvin ve Yusufeli dernekleri, Yusufeli'ne baraj istemediklerini açıkladılar. Toplantıya bir çok sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

Çoruh Nehri üzerine yapımı tasarlanan Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin ve Yusufeli barajlarını kapsayan proje, öncelikle yatırımların büyüklüğü ve Artvin'de yol açacağı çevre gibi büyük değişiklikler nedeniyle özellikle son 10 yıldır ülke gündemini işgal ediyor. Bu projelerden Borçka Muratlı TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Barajı'nın yapımı geçen aylarda tamamlanmış ve hizmete açılmıştı.

7 bin insan göçedecek

Uluslararası şirketlerin bunlara ilgisi nedeniyle de gündemde olan barajlar arasında Yusufeli Barajı'nın özel bir yeri bulunuyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Yusufeli ilçesini gezmiş, baraj projesinin 1.5-2 milyar dolarlık proje olduğuna dikkat çekmişti. Erdoğan, baraj altında kalacak Yusufeli ilçesinin nereye taşınacağı konusuyla yakından ilgileneceği sözünü de vermişti. Enerji Bakanlığı baraj için ödenek ayırmıştı.

Çoruh Havzasın'daki Yusufeli barajı projesi hem bölge insanları hem de bilim çevrelerinde büyük tartışmaya yol açtı. Baraj, nüfusu 7 bin olan ilçe merkezini tümüyle sular altında bırakıp binlerce insanı göç ettirecek.

ÇED raporu yok

Yusufeli Belediye Başkanlığı, Kılıçkaya Belediye Başkanlığı, Yusufeli İlçesini Güzelleştirme Yaşatma ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği, projenin yapımından vazgeçilerek iptal edilmesi için hukuki mücadele başlatmıştı. İstemlerinin reddedilmesi 23 Temmuz 1997 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali istemiyle Danıştay'a dava açılmıştı. Dilekçede, Yusufeli'nin sular altında kalınca kurulacak yeni yerleşim yerinin altyapı, üstyapı ve yeniden kamu binalarının yapımının maliyetine dikkat çekilmiş, proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlanmasının zorunlu olduğu hatırlatılmıştı.

2 yorum:

loan lending plc dedi ki...

Kredi derecelendirmesi hakkinda bireysel ögrenme, bankalarin yogun çalismalar oldugunu söylemek mümkün olacaktir yapti. Kendiniz adina çalismak için firsat her türlü erisim bu sorunu incelemek istiyorsaniz, Aiicco sigorta kredi kredi sirketi plc gibi özel bir adres yapmak mümkün kolayca ögrenme sürecinde bireysel kredi notlari. Bir noktada ciddi, bu notlar faydali olacaktir, bankalar size verecektir kredilerin yüzde tadini çikariyor. Yani bu sirket e-posta simdi kredi için geçerlidir: simdi igein_h_yizevbekhai@admin.in.th hemen kredi transferi ile devam etmek. Biz% 3 faiz oraniyla kredi veriyor. bireysel krediye her türlü hürmet kovan.

(1) Biz is için kisisel kredi vermek.
(2) Biz proje kredisi vermek.
(3) Biz, ögrenci kredi vermek.
(4) Biz konaklama kredi vermek.
(5) Biz insaat kredi vermek.

Eger kredi geri ödemek sizin seçim süresinde geri ödemek bildigi herhangi bir miktar için hemen basvurun. igein_h_yizevbekhai@admin.in.th: Bu e-posta oldugunu.

Unknown dedi ki...

Merhaba, adım Lori Dante, güvenilir kredi şirketi oldukları için kredi başvurunuz için Bay Dierk Conrad'la iletişime geçmek için mali yardıma (kredilendirme) ihtiyacınız olan herkesi tavsiye etmek için buradayım.

* 3% faizli kredi oranı sunuyorlar.
* Nakitsiz girişimci için sigorta.
* Para için garanti.

Intel Finance Firması, iyi kredi puanı ile, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar. Ailem için yeni bir ev almak için $130,000 doların üzerinde krediye ihtiyacım vardı, Bay Dierk Conrad'ın borç için çalıştığı şirketle temasa geçtim ve stres içermeyen bir kredi olduğu için kredimi başarılı bir şekilde alıyorum.

Bay Dierk Conrad ile kredi için lütfen iletişime geçin! E-posta: intelfinancefirm@gmail.com

Teşekkürler
Lori Dante.