31 Ocak 2007 Çarşamba

ENCON Şirketine Protesto Mesajı

ENCON Çevre Danışmanlık Ltd. Şti. Yöneticileri ve Çalışanlarının Dikkatine,
Yusufeli halkı olarak, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi için hazırladığınız Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) raporunuzu, büyük bir üzüntü ve ibretle okumuş bulunuyoruz. Bizlerin, yerimizden yurdumuzdan edilmesinde sizin hazırladığınız bu ÇED raporunun büyük bir payı olacağını elbette bizden daha iyi bilecek konumdasınız. Raporu aklı hür, vicdanı hür mühendislerinize, ortaklaşa çalıştığınız tarafsız akademisyenlere yaptırdığınıza inanmayı gönülden isterdik; ne var ki en basit aklın bile görebileceği büyük hatalarla, bilerek ve isteyerek yapılmış yanlışlarla dolu olduğu apaçık ortadadır.
Daha raporun başlangıcında yer alan ve tüylerimizi diken diken eden cümlenizden mi başlasak: "Bu Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) raporu, proje finansmanıyla ilgilenen uluslararası kredi kuruluşlarının gereksinimlerini karşılamak üzere hazırlanmıştır" Niyet ihtiyaca cevap vermek olunca herhalde eylem de bu doğrultuda gerçekleşecektir. Belki de tüm rapor boyunca en haklı ve en açık cümle maalesef budur. Yaban hayattan, turizme, istihdamdan tarıma kadar acelelikle geçiştirdiğiniz satırlar, idam fermanımıza atılmış birer imza hükmünde, bunu da elbette biliyorsunuz.
Ama yanıldığınız bir nokta var; dünya artık bildiğiniz dünya değil; biz de bildiğiniz Yusufelililer değiliz. Okuma yazma oranının en yüksek olduğu yerlerin başında gelen memleketimizden çok şükür basiretli, cüzdanını vicdanına tercih etmeyen mühendislerimiz de var, teknik kılıfa bürünmüş metninizi okuyunca gayet anlayabilecek eğitimli insanlarımız da var.
Ciddiyetten son derece uzak, dalga geçer gibi yazdığınız rapordaki bir tespitinizi belirtmekle yetinelim; çünkü sizi size hatırlatmak değil amacımız. Yeniden yerleşim durumunda ekili arazilerimizi kaybedeceğimizi söylüyor hemen devamındaki cümlede ise "verilecek arazilere bağlı olarak" istihdam konusunda çok fazla etkilenmeyeceğimizi buyuruyorsunuz! Elimizdeki verimli arazileri su altında bırakacak projenin bize sunduğu yeni yerleşim alanına acaba çıkabildiniz mi; neresi olduğu konusunda isim hariç bir bilginiz var mı ki, bu kadar iddialı bir cümle kurabiliyorsunuz?
Elinizi vicdanınıza koymanızı açıkçası beklemiyoruz ama hiç değilse onbinlerce insanın hayatını geri dönmemecesine etkileyecek bir projeye, meşru zemin hazırlarken bu kadar mı duyarsız, bu kadar mı hakkaniyeten, adaletten ve tarafsızlıktan uzak olmak zorundasınız? Yarın, yeniden yerleşim planı hayata geçtiğinde aileler, çoluk çocuklarıyla beraber ekecek bir gram toprak bulamayıp göç yolunu tuttuğunda acaba sizler çocuklarınıza hangi insani nasihatleri, hangi yüzle anlatıyor olacaksınız?
Şirket olarak gururla yazdığınız dört maddelik KALİTE POLİTİKANIZ'ın üç maddesini dilerseniz yüksek sesle bir kere daha okuyunuz:
1-Güven, tarafsızlık ve gizlilik ilkeleri ile sunulan hizmetle, müşteri memnuniyeti ve gereksinimlerini en üst seviyede karşılamak,
2-Çevrenin korunması ve geliştirilmesi çalışmalarının verilen hizmetlerin entegre bir parçası olmasını sağlamak,
3-Türkiye’nin ekonomi, üretim kalitesi, kullanılan kaynaklar ve çevre yönünden sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak.
Müşteri memnuniyetinin tarafsızlığınızı gölgelediği kanaatindeyiz. Çevrenin korunmasından yana değil çeşitli kılıflarla canlı türlerini önemsiz bulan, pek çoğunun ismini dahi anmayan tavrınızla acaba hangi "çevreler"i geliştirmiş oluyorsunuz? Sürdürülebilir kalkınmayı halihazırda devam etmekte olan sermayenin nemalanması ve palazlanması olarak okumuyorsanız şayet; bu metni bir kere daha okumanızı tavsiye ederiz.
Son olarak da, Ilısu Projesinin ÇED raporunun girişinde tamamen kendi çıkarlarınızı meşru kılmak için sözlerini alet ettiğiniz MEVLANA'nın insan sevgisinden nasiplenmenizi gönülden dilemek düşüyor bize. İnsan ve doğayı hiçe sayan, sipariş üzre hazırlandığı aleni olan ÇED raporunuzu şiddetle protesto ediyoruz; kelimenin tam manasıyla insan ve doğa sevgisini bir gün gerçekten edinebileceğinize inanarak...
YUSUFELİ İNİSİYATİFİ
Yusufelim.com

1 yorum:

loan lending plc dedi ki...

Kredi derecelendirmesi hakkinda bireysel ögrenme, bankalarin yogun çalismalar oldugunu söylemek mümkün olacaktir yapti. Kendiniz adina çalismak için firsat her türlü erisim bu sorunu incelemek istiyorsaniz, Aiicco sigorta kredi kredi sirketi plc gibi özel bir adres yapmak mümkün kolayca ögrenme sürecinde bireysel kredi notlari. Bir noktada ciddi, bu notlar faydali olacaktir, bankalar size verecektir kredilerin yüzde tadini çikariyor. Yani bu sirket e-posta simdi kredi için geçerlidir: simdi igein_h_yizevbekhai@admin.in.th hemen kredi transferi ile devam etmek. Biz% 3 faiz oraniyla kredi veriyor. bireysel krediye her türlü hürmet kovan.

(1) Biz is için kisisel kredi vermek.
(2) Biz proje kredisi vermek.
(3) Biz, ögrenci kredi vermek.
(4) Biz konaklama kredi vermek.
(5) Biz insaat kredi vermek.

Eger kredi geri ödemek sizin seçim süresinde geri ödemek bildigi herhangi bir miktar için hemen basvurun. igein_h_yizevbekhai@admin.in.th: Bu e-posta oldugunu.